Metsätehon talousmetsien linnuston suojelemiseen tähtäävä Metsänkäsittely ja linnusto-opas on päivitetty.
Oppaasta löytyy useita metsänkäsittelyä koskevia suosituksia ja luonnonhoidollisia keinoja, jotka parantavat lintujen elinmahdollisuuksia talousmetsissä. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi laho- ja säästöpuiden jättäminen sekä sekapuuston suosiminen. Opas suosittelee säästämään hakkuissa kaikki laho- ja kolopuut, pökkelöt ja kelot.
Lintujen pesimäaikana hakkuita suositellaan ainoastaan kuivahkoille tai kuiville kankaille, joilla pesii huomattavasti vähemmän lintulajeja kuin rehevillä metsätyypeillä. Erityistä huomiota oppaassa ovat saaneet uhanalaiset lintulajit ja tärkeät lajit ja lajiryhmät, kuten petolinnut ja kololinnut. Kokonaan oma metsänkäsittelyohjeistus on annettu metsolle ja kuukkelille.
Suomen metsissä elävistä lintulajeista neljätoista prosenttia on uhanalaisia ja yhdeksän prosenttia silmälläpidettäviä. Uhanalaisia lajeja ovat esimerkiksi haarahaukka, hömötiainen, pyy, valkoselkätikka ja töyhtötiainen. Suomen sisällä suurimpia syitä lajien uhanalaistumiseen ovat vanhojen metsien väheneminen ja metsien puulajisuhteiden muutokset.
Oppaan toteutukseen osallistuivat Metsätehon lisäksi BirdLife Suomi, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Metsähallitus, Metsä Group, Metsäteollisuus ry, MTK, Stora Enso, Suomen riistakeskus, Suomen ympäristökeskus, Tornator ja UPM.
Lähde: Maaseudun Tulevaisuus