Lääkkeiden jätehuoltoa Itämeren alueella parannettava

EU:n Itämeren alueen Interreg-ohjelman rahoittama hanke, CWPharma, on selvittänyt lääkejätteen keräystä ja hävittämistä Itämeren alueella. Lääkkeiden jätehuollossa Itämeren maissa on suuria eroja. Niin myös siinä, kuinka suuri osuus maiden asukkaista vie lääkejätteensä virallisiin keräyspisteisiin. Joissakin maissa lääkejätteen palauttaa asianmukaisiin keräyspisteisiin vain 10 % asukkaista, parhaissa tapauksissa peräti 70 %. Tavallisen kotitalousjätteen mukana lääkejätteensä hävittävien osuus vaihtelee eri maissa 16–80 % ja 3–30 % huuhtoo lääkejätteen viemäriin. Syynä epäasianmukaiseen lääkejätteen käsittelyyn on usein tietämättömyys: ihmiset eivät tiedä lääkejätteiden ympäristövaikutuksista eivätkä oikeasta hävittämistavasta. Osassa Itämeren maita, esimerkiksi Venäjällä, lääkejätteen erilliskeräystä ei ole järjestetty lainkaan, eikä virallisia keräyspisteitä ole. Latviassa ja Puolassa erilliskeräys on olemassa, mutta se toimii heikosti. Saksassa kotitalouksien sekajäte hävitetään yleensä polttamalla. Jos jäte poltetaan, myös lääkejäte suositellaan hävitettäväksi kotitalousjätteen mukana, muussa tapauksessa lääkejäte kuuluisi toimittaa erilliskeräykseen.

Eläimille tarkoitettujen lääkkeiden keräämisestä ja hävittämisestä on saatavissa vähemmän tietoa kuin ihmisille tarkoitetuista lääkkeistä. Eläinlääkkeiden jätehuolto on heikommin ja kirjavammin järjestetty kuin ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden. Itämeren alueella eläinlääkärit keräävät ja hävittävät lääkejätettä muun eläinten lääkinnässä syntyvän jätteen kanssa, eläintilat tai tilojen jätehuollosta huolehtivat yritykset palauttavat lääkkeitä suoraan keräyspisteisiin ja osin lääkejäte päätyy kotitalousjätteisiin.

CWPharma-hanke tunnisti 21 hyvää käytäntöä lääkejätteen keräilyn ja hävittämisen sekä lääkkeiden järkevän käytön edistämiseksi. Parhaana käytäntönä lääkejätteen jätehuoltoon CWPharma suosittelee järjestelmää, jossa kotitalouksien kaikki lääkejäte – niin resepti- kuin käsikauppalääkkeetkin – otetaan vastaan keräyspisteissä, esimerkiksi vaarallisen jätteen keräyspaikoissa tai lääkkeiden ostopaikoissa, kuten apteekeissa. Samaa käytäntöä projekti suosittaa myös lemmikkieläinten lääkkeille. Sairaaloissa syntyvän lääkejätteen osalta hanke suosittelee, että laitokset kokoavat jätteen ja toimittavat sen suoraan vaarallisen jätteen käsittelyyn. Tämä on myös nykyinen käytäntö Itämeren alueen sairaaloissa. Projekti suosittaa, että myös muut terveydenhoidon alan toimijat toimisivat samalla tavalla kuin sairaaloissa toimitaan. Eläintiloilla syntyvän lääkejätteen osalta projekti suosittaa, että eläintilat voisivat palauttaa lääkejätteen eläinlääkärille tilakäyntien yhteydessä ja että eläinlääkärit voisivat veloittaa lääkejätteen keräämisestä ja hävittämisestä aiheutuvat kulut tiloilta.

Lisäksi projekti suosittelee, että lääkepäästöjen vaikutuksista ja lääkejätteen asianmukaisesta hävittämisestä jaettaisiin tietoa paitsi kansalaisille, myös lääkäreille, eläinlääkäreille ja eläintiloille. CWPharma-hanke suosittaa myös, että apteekkien ja eläinlääkärin vastaanottojen henkilökunta opastaisi asiakkaitaan lääkejätteen asianmukaisessa hävittämisessä. Lisäksi kotitalouksissa ja lääketeollisuudessa syntyvien lääkeaineita sisältävien jätteiden erilliskeräys ja käsittely tulisi yhdenmukaistaa niiden jäteluokittelusta riippumatta.

Lähde: SYKE

Author: Saara Teirikko