Porvoossa Kevätkummun koulussa oppilaat ovat ottaneet ekoteot osaksi arkea ja saaneet Canemure-hankkeen yhteydessä myös roolin kaupungin ilmastolähettiläinä. Kevätkummun koulussa ilmasto otetaan huomioon opetussuunnitelmassa ensimmäisestä luokasta lähtien, ja jokaiselle vuodelle on valittu oma ekoteemansa. Ekaluokkalaiset keskittyvät veden säästämiseen juomapulloja käyttämällä ja oikean käsienpesutekniikan opettelemalla. Toisella luokalla oppilaat oppivat sähkön- ja energiansäästöstä, kolmoset puolestaan tutustuvat kompostin toimintaan ja ruokajätteeseen. He punnitsevat päivän päätteeksi keittiöhenkilökunnan kanssa hävikkiruuan määrän. Peruskoulun viimeisinä vuosina koululaiset keskittyvät jätteiden lajitteluun, kierrätykseen, sähkönkulutuksen seuraamiseen, kulutustottumuksiin sekä ilmastonmuutoksen ja hiilijalanjäljen ymmärtämiseen laajemmin globaalissa mittakaavassa. Ilmastotekojen suorittamisesta oppilaat vastaanottavat ekotapapassin, jonka käyttö on levinnyt laajasti ympäri maata.
Canemure-hankkeen yhteydessä Kevätkummun koulussa toteutettiin oppilaiden tähdittämä video, jossa kuvataan eri luokkien ilmastotekoja. Video voitti Planin ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n järjestämän koulujen ilmastotekokilpailun, jonka palkintona oppilaille järjestettiin koululla helmikuussa Suomirock-konsertti.
Oppilaiden ilmastotekojen lisäksi Canemuren Porvoon osahankkeessa on tarkoitus pienentää kaupungin kiinteistöjen energiankulutusta uuden teknologian avulla. Hankkeen yhteistyökouluihin on myös suunnitteilla tv-näytöt, joista oppilaat näkevät, kuinka paljon energiaa on säästynyt tai vaikkapa sen, kuinka paljon energiasta on tuotettu aurinkopaneelien avulla. Ilmastoteot ovat tärkeä osa Porvoon kaupungin ”Unelmien Porvoo 2030” -kaupunkistrategiaa, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Hankkeen keskeisiä tavoitteita koululaisten, ja heidän kauttaan muiden kuntalaisten ilmastotyöhön kannustamisen lisäksi ovat energian kulutuksen vähentäminen ja uusiutuvan energian käytön optimointi digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen.
Lähde: SYKE