Poikkeuksellinen talvi on heiluttanut sähkömarkkinoita vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, ilmenee Energiateollisuus ry:n tuottamista tilastoista. Maan eteläosan lumettomuus on kasvattanut jokien virtaamia, ja vesivoimaa on tuotettu jopa 54% enemmän kuin normaalivuosina jo ennen tulvakautta. Vesitilanne on ollut hyvä myös pohjoisen joissa.
Vesivoiman tuotanto on ollut korkealla tasolla myös muissa Pohjoismaissa. Tuulivoiman tuotantokapasiteetti on noussut, ja tuulinen alkuvuosi on kasvattanut tuulen osuutta sähköntuotannossa. Tuulella tuotettiin 14% sähköstä tammi-maaliskuussa. Kasvua edelliseen vuoteen oli peräti 35%. Leuto talvi ja teollisuuden vähentynyt kysyntä ovat laskeneet sähkön kulutusta 9% tammi-maaliskuussa. Teollisuuden kysynnän vähenemisen taustalla on koronaa edeltänyt matalasuhdanne ja talven työtaisteluiden aiheuttamat tuotantoseisokit.
Sähkön markkinahinta laskenut 50% vuoden 2019 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. – Tammi-helmikuun lämmin sää selittää muutokset kotitalouksien kulutuksessa, koronan vaikutuksia tässä ei ainakaan vielä ole, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. -Maaliskuun tilanne on aika samanlainen kuin edellisenä vuonna, vaikka poikkeustila alkoi jo 12.3. Globaali kriisi ei siis ainakaan vielä näkynyt teollisuuden volyymeissa, Leskelä jatkaa.
Sähkön päästöt laskivat 23% vuonna 2019, ja päästöttömien tuulivoiman ja vesivoiman tuotantohuiput ovat laskeneet päästöjä entisestään kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Sähköntuotannon päästöt ovat pudonneet jopa 35% verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. – Olemme iloisia päästökehityksestä, vaikka se perustuukin osin poikkeuksellisiin olosuhteisiin. Taustalla ovat jo vuosia jatkuneet yritysten investoinnit. Energiayhtiöiden strategiana on siirtyä ilmastoneutraaliin energiajärjestelmään ja ajaa päästöt alas. Suomen hiilineutraaliustavoite 2035 ei todellakaan ole energia-alasta kiinni, Leskelä toteaa.
Lähde: Energiateollisuus ry