Selluntuotannossa liuta isoja hankkeita vireillä – AFRY:n Söderberg: Lyhyen tähtäimen varjo olemassa, mutta pitkällä tähtäyksellä tekijät ajavat kysyntää ylöspäin

Selluntuotanto on maailmalla kasvanut viime vuosina runsaasti, kun uusia tehtaita on syntynyt etenkin Latinalaiseen Amerikkaan – ja lisää on vireillä. Suomessa pitkäkuituista sellua tuottava Metsä Groupin suuri Äänekosken tehdas käynnistyi kolmisen vuotta sitten. Kemin tehtaan suunnitelmat etenevät, ja rakentamispäätös tehdään aikaisintaan syksyllä.

Ruotsissa uutta kapasiteettia tuli viime vuonna SCA:lle Östrandiin. Venäläinen Siberwood kaavailee uutta tuotantoa Keski-Venäjälle Lesosibirskiin ja China Paper Venäjän Kaukoitään Amurskiin.  Huomattavasti enemmän lisäkapasiteettia on kaavailtu eukalyptussellun valmistukseen. UPM on rakentamassa jättimäistä, 2,1 miljoonan tonnin, sellutehdasta Uruguayhin. Samoin brasilialainen Arauco rakentaa isosti (1,3 miljoonaa tonnia) uutta tehdaskapasiteetti keskisessä Chilessä. Brasilialaisjätti Suzano kaavailee jättitehdasta (2 miljoonaa tonnia), joka tuottaisi kuitua tekstiiliteollisuudelle.

Niin ikään brasilialaisella omistajaa vaihtaneella Eldoradolla on ollut suunnitelmia (2,3 miljoonan tonnin) tehtaan rakentamiseksi Tres Lagoasiin. Hankkeita on vireillä paljon. Toisiko se hetkellistä ylitarjontaa, jos kaikki toteutuisivat? AFRY:n johtaja Saara Söderbergin mukaan lyhyen aikavälin kysyntätilanne voi muodostua haastavaksi, sillä koronaepidemia on sekoittanut tilannetta myös sellumarkkinoilla.

”Lyhyen tähtäimen varjo on ilman muuta olemassa. Mutta tällä hetkellä lisäkapasiteettia ei ole käynnistymässä, ja pitkällä tähtäyksellä on tekijöitä, jotka ajavat kysyntää ylöspäin.” Myös graafisen paperin kysynnän laskussa on selluteollisuudelle merkityksellinen piirre; kun paperia ei kuluteta, sitä ei myöskään päädy kiertoon ja edelleen raaka-aineeksi. Kuitu täytyy tuottaa silloin toisin.

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola