Luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien tila on heikentynyt niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. ”Nyt käynnistyvä Suomen ekosysteemiobservatorio kerää ja kehittää ratkaisuja, jotka auttavat luontomme monimuotoisuuden turvaamisessa. Tarvitsemme ajankohtaista ja tutkittua tietoa, jotta voimme ratkaista kestävyyskriisin,” sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Jotta luonnon ja ekosysteemien tilan parantamiseen tehtyjen panostuksien vaikutuksia voidaan pitkäjänteisesti seurata, tarvitaan yhtenäisiä tapoja hallita tietoa. Lisäksi tarvitaan uusia havaintomenetelmiä, joiden avulla ennallistamisen vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle ja ekosysteemien toiminnalle voidaan mitata. Suomen ekosysteemiobservatorion tavoite on tuoda näihin haasteisiin ratkaisuja.
Suomen ekosysteemiobservatorio (FEO – Finnish Ecosystem Observatory) luo kansallisen yhteistyömallin ja tietoalustan tukemaan ekosysteemien tilan laajamittaista seurantaa, arviointia ja tutkimusta. Hankkeessa kootaan yhteen hajallaan olevia luonnon tilan seurantaa tukevia toimintoja ja kehitetään tutkimus- ja seurantainfrastruktuurien puutteellisia osia. Hanke edistää havaintoverkostojen, kaukokartoitusaineistojen, analyysialgoritmien sekä avoimien aineisto- ja raportointituotteiden hyödyntämistä ja kehitystyötä. Erilaisten digitaalisten aineistojen nopeasti kasvava määrä, aineistojen lisääntynyt avoimuus ja saavutettavuus sekä analyysi- ja mallinnusmenetelmien kehitys tekevät Suomen ekosysteemiobservatorion toimeenpanosta nyt ajankohtaista.
Luontotiedon tuottamisen modernisointi on yksi ekosysteemiobservatorion tavoitteista. Luontotiedon tuottamiseen ja ekosysteemien tilan seurantaan voidaan kehittää uusia menetelmiä ja esimerkiksi hyödyntää nykyistä aktiivisemmin Euroopan Unionin Copernicus-satelliittiaineistoja, joiden tuottamiseen Suomi panostaa vuosittain yli 8 miljoonaa euroa. Suomen ekosysteemiobservatorion käynnistys on merkittävä harppaus biodiversiteetti- ja ekosysteemiseurantojen modernisoimiseksi.
Uudet teknologiset ratkaisut ja niihin pohjautuva seurantamentelmien kehitys ovat mullistaneet mahdollisuutemme saada lähes reaaliaikaista tietoa ekosysteemien tilasta. Yhdistämällä kaukokartoitusta ja tekoälysovelluksia tarkkoihin maastomittauksiin ja mallinnukseen voidaan esimerkiksi ennakoida maankäytön tai ilmastonmuutoksen vaikutuksia biodiversiteetin tilaan tai ekosysteemiprosesseihin, kuten hiilenkiertoon. Menetelmien kehittymisen rinnalla on tärkeää huolehtia tietoaineistojen ja mallien avoimuudesta, mikä on ekosysteemiobservatorion toiminnan lähtökohta. Päätöksenteon pohjana käytettävän tiedon avoimuus on keskeinen osa tiedon luotettavuuden ja päätösprosessien läpinäkyvyyden arvioimisessa.
Lähde: SYKE